Solisluun murtuma ja komplikaatioita ehkäisevä hoito

27.06.2022

Solisluun murtuma ja käypä hoito – Acumedilta kattava tuotevalikoima solisluun murtuman hoitoon.

Solisluun murtuma, jossa murtumakappaleet ovat kaukana toisistaan, saattaa vaatia leikkaushoitoa. Operatiivisesti hoidettujen potilaiden yleisin komplikaatio on levyn poistoa edellyttävä uusintaleikkaus. Poistoleikkaus voidaan välttää solisluun keskikolmanneksen murtumissa käytettävällä intramedullaari-implantilla. Intramedullaarinen implantti on mini-invasiivinen vaihtoehto solisluumurtumien hoitamiseen ja sen avulla voidaan minimoida pehmytkudosärsytys.

Hoitovaihtoehdot solisluun murtumassa

Solisluun murtuma on kolmanneksi yleisin yläraajan murtuma rannemurtumien sekä olkapään murtumien jälkeen. Suomessa murtumia tulee noin 3-3,5 tuhatta vuosittain. Solisluun murtumia esiintyy yleisimmin aktiivisilla ja työikäisillä miehillä. Murtumat syntyvät yleensä kaaduttaessa kovasta vauhdista ja yksi yleisin murtuman aiheuttaja onkin kaatuminen polkupyörällä.

Solisluumurtumat on jaettu mediaalisiin-, keskikolmanneksen- sekä lateraalisiin murtumiin. Keskikolmanneksen murtuma on näistä kolmesta yleisin. Konservatiivinen hoito on käytetyin hoitomuoto solisluun murtumissa. Keskikolmanneksen murtumat hoidetaankin pääsääntöisesti aina konservatiivisesti kantositeen avulla. Hankalammat murtumat, joissa murtumakappaleet ovat kaukana toisistaan eivätkä luut tahdo pysyä paikoillaan nivelsidevaurioiden johdosta, saattavat vaatia leikkaushoitoa. Tämän lisäksi operoitavia murtumia ovat avomurtumat.

Solisluun murtuma ja hoidon komplikaatiot

Konservatiivisesti hoidetuilla potilailla yleisin komplikaatio on luutumattomuus. Tästä huolimatta potilas saattaa silti pärjätä hyvin vaikka murtuma olisi luutumatta. Luutumaton solisluun murtuma voidaan hoitaa leikkaamalla. Leikkaushoitoon pätevät yleiset komplikaatioriskit. Solisluumurtumassa operatiivisesti hoidetuilla potilailla yleisin komplikaatio on levyn poistoleikkaus, johtuen solisluun alueen anatomiasta ja mahdollisesta mekaanisesta hankauksesta. Poistoleikkaus voidaan välttää solisluun keskikolmanneksen murtumissa käytettävällä intramedullaari-implantilla, joka asennetaan solisluun sisään. Intramedullaari-implantti minimoi pehmytkudosärsytyksen.

Vamma (coracoclaviculaari) CC-ligamentissa on yleinen lateraalisissa solisluun murtumissa. Aikaisemmin tämän tyyppisissä murtumissa käytettiin usein koukkulevyjä. Koukkulevyjen ongelmana on, että ne joudutaan usein poistamaan. Markkinoille on tullut myös levyyn kiinnitettävä ankkuri, joka auttaa tukemaan CC-ligamenttia ja edistää vamman parantumista. Ankkurikiinnityksellä ei ole samoja ongelmia, kun koukkulevytyksellä.

Acumedin ratkaisut solisluun murtumien operatiiviseen hoitoon

Acumedilta löytyy kattava tuotevalikoima erilaisiin solisluun murtumiin. Pirstaleisiin keskikolmanneksen murtumiin löytyy niin superioriset- kuin anteriorisesti asemoitavat anatomiset levyt. Keskikolmanneksen murtumiin on mahdollista asettaa myös intramedulaarinen implantti Dual-Trak. Lateraalisiin murtumiin Clavicle Plating järjestelmässä on saatavilla myös matalaprofiiliset lateraalisesti asemoitavat levyt. Mikäli solisluun murtuman yhteydessä potilaalle on tullut vamma CC-ligamenttiin, on Acumedin levyihin mahdollista kiinnittää Acu-Sinch ankkuri tukemaan vaurioitunutta ligamenttia.

Solisluun murtumat ja leikkaustekniikka

1

Solisluun murtumat voidaan hoitaa Clavicle Plating System -solisluulevyjen avulla

Clavicle Plating System

Vastuuvapauslauseke

Lähteet:

Saarelma, Osmo. 2021. Solisluun murtuma, lapaluun murtuma. Lääkärikirja Duodecim terveyskirjasto. Päivitetty 1.9.2021. (viitattu 16.6.2022)

PubMed julkaisuja aiheesta:

Nonoperative treatment compared with plate fixation of displaced midshaft clavicular fractures. A multicenter, randomized clinical trial (2007 Canadian Orthopaedic Trauma Society)

Addition of a suture anchor for coracoclavicular fixation to a superior locking plate improves stability of type IIB distal clavicle fractures (2013 Madsen W, Yaseen Z, LaFrance R, Chen T, Awad H, Maloney M, Voloshin I.)

Treatment of Neer IIb Distal Clavicle Fractures Using Anatomical Locked Plate Fixation With Coracoclavicular Ligament Augmentation (2017 Han L, Hu Y, Quan R, Fang W, Jin B, Huang L.)